top
Design by Dbaja studio

Šta na Zlatiboru
ne treba propustiti

Doći na Zlatibor
a ne obići ova zanimljiva mesta
bila bi prava šteta!

Znamenita mesta i događaji Zlatibora i okoline

Kraljeva česma

Godine 1893. jedan visoki gost, kralj Aleksandar I Obrenović, stiže na Kulaševac. Mnogi zapisi potvrđuju da je to po svemu bio izuzetan događaj. Suverenu je bio priređen doček koji se pamti. U ime Zlatiboraca, predsednik čajetinske opštine Petar Mićić održa zdravicu i zamoli vladara da dopusti da se voda Kulaševac od tada zove Kraljeva Voda "te da taj nepresušni izvor bude večiti spomen dolaska kraljevog na Zlatibor". Tako Kulaševac dobi novo ime, a kralj podiže česmu na čijoj ploči beše uklesano: "Kralj Aleksandar I, 20. avgusta 1893."

Jezera

Na Zlatiboru postoje dva veštačka jezera.
Veće jezero je u Ribnici, na reci Crni Rzav. Zahvata površinu oko 10 kvadratnih kilometara. Bogato je raznim vrstama ribe: klen, krkuša, pastrmka, šaran, linjak i som. U samom centru turističkog naselja Zlatibor nalazi se manje jezero, napravljeno za turističke potrebe. Okruženo je prijatnim stazama za šetanje, klupicama za odmor gostiju, koji leti mogu da se kupaju, sunčaju, a zimi da se klizaju po zaleđenoj površini jezera.

Crkve brvnare

Nekada ih je bilo više, ali danas postoje još tri crkve brvnare u selima Dobroselici, Jablanici i Kućanima. Crkva brvnara u Dobroselici iz 1821. čuva ikone Janka Mihailovića Molera i Aleksija Lazovića. Jedan od graditelja bio je Mitar Udovičić iz sela Stubla. Prema legendi, crkvu je podigao sebi za zadužbinu jedan hajduk.
Crkva brvnara u Jablanici podignuta je 1838. godine, a imena graditelja nisu poznata. Treća crkva brvnara u Peti, zaseoku Kućana, najmanja je crkva brvnara na Zlatiboru. U njoj se nalaze carske dveri Simeona Lazovića iz 1780. godine. Turci su je zapalili tokom Prvog srpskog ustanka, a obnovljena je 1832. godine.

Etno selo Sirogojno

Muzej Staro selo u Sirogojnu čuva najlepše primerke zlatiborskih kuća i drugih građevina nekada potrebnih za život. Ovo je jedan od najznačajnijih turističkih objekata na Zlatiboru. Nalazi se pod vedrim nebom. Sastoji se od velikog broja starih kuća donetih sa svih strana Zlatibora. Selo je sagrađeno 1979. godine na 4,5ha površine. Od jedne kuće napravljena je krčma a neke manje kolibe su preuređene za stanovanje.

Manastiri

Manastir Uvac u istoimenom selu je izgrađen na ruševinama jednog od značajnijih manastira nemanjićke države. Manastir Rujno, na severnim obroncima Zlatibora, bio je kulturni i prosvetni centar u XVI veku. Nalazio se u selu Vrtucima i u njemu je radila jedna od prvih srpskih štamparija.
Manastir Dubrava, tek nedavno obnovljen, bio je jedna od mnogih crkava podignutih na Uvcu radi zaštite od bosanskih jeretika bogumila.
Prema narodnom predanju, i u centru sela Gostilja nalazio se jedan srednjevekovni manastir, zvan Bukalište.

Spomenici

Na Šumatnom brdu se nalazi spomen obelisk streljanim ranjenicima na Palisadu, decembra 1941. godine, a posvećen je i narodnom heroju Savi Jovanoviću Sirogojnu. Na Palisadu se nalaze dva spomen-obeležja posvećena najvećoj pobedi zlatiborskih partizana nad bugarskim okupatorom avgusta 1944. godine.

Šarganska osmica

Ako ste se odlučili da posetite Mokru Goru i Šargansku osmicu, pored vožnje Ćirom, predlažemo vam da odvojite jedan dan za šetnju delom pruge. Krug za šetnju je oko 8km, do stanice Jatare postoji asvaltni put, a šetnja do vidikovca Ludi Kamen je pored pruge, uređenom stazom koja obilazi useke i tunele. Šetnju možete nastaviti silaskom na seoski put koji od stanice Golubići vodi do Belih Voda i crkve Sv. Jovana Krstitelja.

Ski centar "Tornik"

Skijalište na Zlatiboru smešteno je na Torniku, najvišem vrhu Zlatibora. Raspolaže sa 3 ski staze i 2 vezna ski puta. Izbor staza pogodan je za različito skijaško umeće. Dva ski puta, odnosno staza Ribnica i Ski put su iz kategorije lakih staza, dužine 400 i 600m. Ozbiljnijim i iskusnijim skijašima namenjene su preostale 3 staze, Zmajevac (crna), Tornik (crvena) i staza Čigota (crvena). Ukupna dužina ove tri staze je preko 3800m. Tokom proteklih par godina učinjeno je mnogo na popularizaciji i uređivanju skijališta. Izgrađene su prostrane prilazne saobraćanjice sa uređenim parking prostorom. Pored dva ski lifta izgrađen je i moderni šestosed, kapaciteta do 3000 skijaša na sat. Takođe, ski staze na Torniku raspolažu modernim sistemom za veštačko osnežavanje.

Mokra gora i Drvengrad

Mokra Gora nam uporno dokazuje da se uz prave ideje, pozitivnu energiju i vrsnu svetsku promociju, kao što je to Kusturica uradio sa promocijom filma Život je čudo, može vratiti život nakon par decenija stagnacije i propadanja Mokrogorske oblasti. Mokra Gora je danas magnet za turiste iz inostranstva, uparvo, zahvaljujući svetskoj promociji i odluci slavnog reditelja da se nastani u Mokroj gori i osnuje Drvengrad, jednu autentičnu i jedinstvenu naseobinu sa svim svojim kulturnim dešavanjima. Život u Mokroj gori ponovo buja, obnavlja se zapušteno, grade se novi turistički sadržaji, proširuju se smeštajni kapaciteti, grade se skijališta, obnavljaju se verski objekti, a Šarganaom ponovo odjekuje ćirin huk za koji se traži karta više...

Kremna, kuća proroka Tarabića

Kremna, nezaobilazna stanica na putu između Zlatibora i Mokre Gore. Ako na tom putu naiđete na raskrsnicu pored koje su drvena skulptura proroka Tarabića i popularni uglancani Ćira znaćete da ste u Kremni. Skrenete li sa magistralnog puta i krenete putem koji vodi ka Tari, hotelu Omorika, Javor, Beli bor, i dalje do Bajine Bašte, na oko 8km od skretanja nalazi se obnovljena kuća proroka Tarabića. Kuća Tarabića je imanje sa obezbeđenim parkingom, imanje gde se ne plaća ulaz, gde se možete nakratko odmoriti, pogledati drvene skulpture, kupiti neke od ponuđenih suvenira, delova kosmičke kugle, ili štampana izdanja čuvenog Kremanskog proročanstva i još mnogo toga.

Stopića pećina

Stopića pećina nalazi se na severnoistočnoj strani planine Zlatibor. Udaljena je 19 km od autoputa Užice - Jadransko more. Put Užice - Sirogojno ide iznad pećine. Stopića pećina je rečna pećina; kroz nju protiče Trnavski potok. Sastoji se od 3 speleološka i hidrološka horizonta: periodično poplavljeni, rečni horizont i najmlađi horizont pukotina. Stopića pećina (bez najmlađeg sistema) je dugačka 1691,5 metara, pokriva površinu od 7911,5 kvadratnih metara i ima zapreminu od preko 120.000 kubnih metara. Ulaz u pećinu se nalazi na 711,18 metara nadmorske visine. Krečnjački sloj u pećini (datira iz Trijasa), je debeo preko 100 metara. Ulaz je impresivan (30 - 40 metara širok i 18 metara visok), a klima u pećini je pod uticajem spoljašnje klime: zimi je hladno, leti je toplo. Voda potoka takođe doprinosi mikroklimi pećine.

Zlatiborska komplet lepinja

I ona spada u prirodna bogatstva Zlatibora, zar ne?
Recept za spremanje zlatiborske komplet lepinje:
Za pravljenje 1 komplet lepinje potrebno je: 1 lepinja, 1 jaje, 1 supena kašika starog zlatiborskog kajmaka, 5 supenih kašika safta od jagnjećeg ili prasećeg pečenja - možete ga naći u svakoj pečenjari.
Odsecite gornju trećinu lepinje. Donji deo premažite kajmakom. Umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Utisnite ga malo u lepinju. Stavite u zagrejanu pećnicu i pecite 10 minuta. Kad izvadite lepinju, prelijte je zagrejanim pretopom.

Upoznajte Zlatibor
Za one koji još nisu upoznali ovaj raj na zemlji.
Šta ne treba propustiti
Zanimljiva mesta i događaji koje vredi videti.
Rezervišite smeštaj na vreme
Zlatibor je veoma posećen i van sezone, pa nemojte rizikovati.