top
Design by Dbaja studio

O Zlatiboru,
najlepšoj planini u Srbiji

Za uživanje u planinskom raju,
skijanje ili šetnje po prirodi,
obilaske zanimljivih mesta,
bogat noćni život,
i zdravu planinsku hranu

Reč, dve o najlepšoj planini Srbije

Zlatibor, širom poznato zimovalište, letovalište i klimatsko lečilište, je planina u Srbiji koja se prostire na oko 1000km2. Dugačka je oko 30km a u širinu ide i do 15km. Pruža se pravcem severozapad - jugoistok. Najviši vrh je Tornik koji se nalazi na 1496m nadmorske visine.
Obuhvata predele tri opštine Republike Srbije: Čajetinu, Užice i Novu Varoš u Zlatiborskom okrugu. Administrativni centar je varošica Čajetina.

Prirodne granice Zlatibora, južnu i istočnu čine reke Uvac i Veliki Rzav. Na zapadu se graniči sa Republikom Srpskom, selima Mokrom Gorom, Semegnjevom i Jablanicom. Zlatibor se nalazi na pola puta od Beograda do crnogorskog i dubrovačkog primorja, preko njega prelaze mnogi značajni magistralni putevi i pruge, među kojima je i pruga Beograd-Bar.

Staro ime planine Zlatibor je Rujan, ali kao Zlatibor se pojavljuje negde u drugoj polovini XVIII veka. Planina je nekada obilovala šumama crnog i belog bora i one su bile veliko bogatstvo ovog kraja. Bor je korišćen kao građevinski materijal za kuće i druge objekte. Od borova se proizvodio i veoma dragoceni katran koji se izvozio u mnoge krajeve, pa čak i u Dubrovnik.
Na kraju, tu je borov luč, koji je u prošlosti služio za osvetljavanje prostorija u kojima su ljudi živeli a koji su Zlatiborci prodavali po celoj Srbiji.
Od bora se moglo živeti, bio je zlata vredan, pravi zlatni bor, pa je tako najverovatnije i nastao njegov današnji naziv.

Zlatibor je poznat po kvalitetnim pijaćim vodama, od kojih su neke najbolje u Srbiji. Na pašnjacima Zlatibora raste čak 120 vrsta najraznovrsnijih trava.

Zlatibor ima subalpsku klimu. Srednja godišnja temperatura iznosi oko 7,5°С, a vlažnost vazduha nije nikad manja od 75%. Najhladniji mesec je januar, sa prosečnom temperaturom od oko –2,5°C, a najtopliji je avgust sa oko 15°C. Prosečna dnevna temperatura na Zlatiboru iznosi oko 18°C. Prosečan broj sunčanih sati godišnje je oko 2000.
Najviše padavina ima u maju i oktobru, dok je najsuvlji mesec mart. Kiše padaju preko cele godine, sneg pada od oktobra do maja, ali često i van ovog perioda.

Na Zlatiboru su najčešći i najbrži vetrovi koji dolaze sa jugozapada i severoistoka, posebno u periodu od oktobra do maja. Zlatiborska klima je povoljna za lečenje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja.

Ovo je pravi raj za ljubitelje prirode, flore i faune. Od divljih životinja, Zlatibor obiluje vukovima, medvedi su jako retki, a čak i u blizini naseljenih mesta nisu retkost: divlja svinja, lisica, zec, kuna, jazavac, prepelica, jarebica i veverica. Još se samo ovde mogu videti beloglavi sup i orao krstaš, vrste na granici izumiranja. I riblji svet je bogat, pa se u rekama može naći: pastrmka, mladica, klen, krkuša...

Upoznajte Zlatibor
Za one koji još nisu upoznali ovaj raj na zemlji.
Šta ne treba propustiti
Zanimljiva mesta i događaji koje vredi videti.
Rezervišite smeštaj na vreme
Zlatibor je veoma posećen i van sezone, pa nemojte rizikovati.